Krádež kamery ukončil priamy prenos kamzíkov a svišťov spod Tatier

10.10.2012 Poprad

Vysoké Tatry 10. októbra (TASR) - Jedinečné kamerové prenosy kamzíkov, svišťov a iných vzácnych živočíchov z tatranskej prírody sa skončili. Neznámy páchateľ totiž v noci z pondelka (8. 10.) na utorok (9. 10.) odcudzil HD kameru, ktorá zabezpečovala živý prenos z Tatranského národného parku (TANAP).

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR a jeho odborná organizácia Štátna ochrana prírody SR, Správa Tatranského národného parku (TANAP) tak po štyroch rokoch projekt nechcene ukončili. Široká odborná aj laická verejnosť tak prišla o on-line prenosy z rôznych kútov tohto najstaršieho slovenského parku. Envirorezort aj napriek tomu spraví všetko preto, aby sa tento unikátny projekt podarilo obnoviť. Potvrdil to hovorca MŽP SR Maroš Stano.

„Projekt sa tešil širokej priazni a obľube. Svedčia o tom odozvy odborníkov, dôchodcov, imobilných ľudí, detí, ale aj tých, ktorí si Tatry z finančných dôvodov nemôžu dovoliť,“ zhodnotil Stano. Priamy prenos pozerala aj veľká komunita Slovákov žijúcich v USA a Kanade. Podľa pracovníkov Správy TANAP na internetovej stránke www.spravatanap.sk, ktorá je dostupná aj cez web Ministerstva životného prostredia SR, zaznamenali vyše tri milióny kliknutí.

Správa TANAP v spolupráci so spoločnosťou zaoberajúcou sa špeciálne kamerovými prenosmi z prírody pokračovala aj tento rok v realizácii on-line prenosov vzácnych živočíchov. V zimnom období to boli spevavce na kŕmidle, populárny a najviac navštevovaný prenos z hniezda bociana, sokol myšiar z balkónového hniezda. Odtiaľ strážcovia prírody zo Správy TANAP premiestnili 250 kilogramov vážiacu prenosovú techniku, vyniesli a nainštalovali do alpínskeho stupňa, do kamzičieho a svištieho biotopu.
 

Vyberte región